Η άνθηση του «κόκκινου τουρισμού» της Κίνας Ημερομηνία:
1/11/2025, 21:24 - Εμφανίσεις: 18
Η Κίνα βιώνει μια σημαντική αύξηση στον «κόκκινο τουρισμό», μια κρατικά προβεβλημένη μορφή εγχώριων ταξιδιών που προωθεί επισκέψεις σε χώρους ιστορικής σημασίας για το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα (ΚΚΚ).
Αυτές οι τοποθεσίες – πεδία μαχών, αίθουσες μνημείων και μουσεία που συνδέονται με την επαναστατική ιστορία – προσελκύουν εκατομμύρια επισκέπτες κάθε χρόνο, από πιστά στελέχη του κόμματος μέχρι νέες οικογένειες.
Το κίνημα αντανακλά τόσο τον πατριωτισμό όσο και τη στρατηγική χρήση της ιστορίας από το κόμμα για την ενίσχυση της ιδεολογικής ενότητας και της εθνικής ταυτότητας υπό τον Πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ, καταγράφουν οι Financial Times.
Ένα ζωντανό παράδειγμα είναι το πέρασμα Loushan στην επαρχία Guizhou, όπου ομάδες αξιωματούχων του κόμματος στέκονται σε σχηματισμό ακούγοντας τους οδηγούς να αφηγούνται ιστορίες για τον ηρωισμό του Κόκκινου Στρατού στη διάρκεια της Μεγάλης Πορείας της δεκαετίας του 1930.googletag.cmd.push(function() { googletag.display("300x250_m1"); }); Η μάχη του Loushan σηματοδότησε την πρώτη μεγάλη νίκη του Κόκκινου Στρατού εναντίον των Εθνικιστών, συμβολίζοντας το θάρρος και τη θυσία.
Οι επισκέπτες, περιτριγυρισμένοι από δασωμένους λόφους και έντονη μουσική υπόκρουση, ακούν ιστορίες μαρτύρων που έδωσαν τη ζωή τους για την επανάσταση.
Τέτοιες τοποθεσίες συνδυάζουν την επίσημη μνήμη με τον συναισθηματικό εθνικισμό.
Κοντά είναι το Zunyi, μια πόλη που είναι τώρα στην καρδιά του κόκκινου τουρισμού.
Ήταν εδώ που ο Μάο Τσε Τουνγκ αυξήθηκε σε εξέχουσα θέση στη Διάσκεψη του Zunyi του 1935, πείθοντας τους ηγέτες του κόμματος να υιοθετήσουν τη στρατηγική του αντάρτικου – ένα σημείο καμπής που οδήγησε στην τελική του κυριαρχία.
Το κτίριο του συνεδρίου, που κρατάται ως μουσείο, εκθέτει κειμήλια όπως γράμματα, χάρτες, όπλα και προσωπικά αντικείμενα από τον Κόκκινο Στρατό.
Ο Σι Τζινπίνγκ έχει επισκεφθεί το Zunyi δύο φορές, επισημαίνοντας τη συμβολική του αξία για τη διατήρηση της «σωστής» ηγεσίας του κόμματος και της «πνευματικής κληρονομιάς» της επανάστ...